El Vasconia sempre ha fet escola. Des del seu inici no ha estat només un club competitiu sinó que ha tingut una clara vessant didàctica i de lleure entre els socis més petits. Tot i que no es pot parlar del concepte d’escola esportiva moderna fins que el club va arribar al seu emplaçament actual, en totes les altres seus en que ha estat hi ha hagut una clara voluntat de fer lloc a tot aquell que ha volgut aprendre aquest esport, estant obert a horaris i activitats expresses per als joves jugadors, consistents en matinals, torneigs i sessions especials per fer compatible l’esport amb l’escola primària fins a la universitària.

Actualment el Vascònia col·labora amb l’entitat Olimpics, concessionaria de les instal·lacions del centre esportiu municipal de Vall d’Hebró amb els campus esportius que s’organitzen a l’estiu i amb la federació Catalana de Pilota pel que fa a l’escola esportiva de cesta punta.

L’escola participa en torneigs comunitaris, estatals i internacionals. Organitza torneigs individuals, quinieles, etc. per tal de mantenir un esperit social i de club. Durant uns anys ha estat competint en el Torneo Capitán San Luís a Cuba, amb la participació d’1 o 2 parelles. Anualment cap al juny s’organitza també una estada d’uns 10 dies a Euskadi amb els nanos per cohesionar el grup i per tenir unes primeres experiències en frontons de fora.

Els grups són mixtes i per aquells que s’inicien a la cesta punta, entrenen els dimecres de 18h a 19h. 

Àmbit masculí
Grups de diferents edats entrenen setmanalment al frontó de la Vall d’Hebrón, generalment preparant-se de cara a competicions comunitàries, nacionals i internacionals.

Àmbit femení
ÉS força recent a nivell de Catalunya, i la primera a nivell estatal. Actualment compta amb prop de 11 jugadores de diferents edats que entrenen setmanalment i que participen a nivell europeu i nacional a diferents intercanvis i en els darrers anys a participar a campionats femenins organitzats al país basc.