COM COMENÇA ?

El Vascónia va néixer a l’escalf d’un grup d’amics amants de la cesta punta, preocupats per poder continuar amb la pràctica del seu esport. Al començament de 1924 la Real Sociedad del Esport Vasco, un dels clubs de cesta punta de Barcelona, va haver de traslladar la seva seu a un altre frontó al qual era de difícil accés per a part dels socis D’entre aquests, el sr. Manuel Balet va ser l’artifex aglutinador dels desitjos d’aquest grup d’esportistes i l’autèntic activador d’una nova manera de viure l’esport, al ser el responsable de la iniciativa per a fundar el nou club i el màxim exponent per a dur-la a terme.

El club va fondre el funcionament d’una entitat social amb una nova i moderna percepció de l’esport, com el punt de trobada entre el món professional de l’esport, el seu aprenentatge i la competició a tots els nivells del camp amateur. D’aquesta manera, el club es va posicionar des del seu naixement a l’avantguarda dels clubs de cesta punta de la península i va estar al llarg de molts anys a l’elit competitiva. Des d’un bon començament i fins els anys 70 el club va aconseguir els campionats de Espanya per clubs i per Federacions diverses vegades.

L’emplaçament físic del club sempre ha estat lligat al món professional, compartint amb ell el seu espai en diversos dels frontons històrics de Barcelona (Novetats, Principal Palacio…) i nodrint diverses vegades els quadros professionals amb socis vasconians, com es el cas dels germans Garcia, Jordi Orgillés, Chicha Mirapeix, Jorge del Canto… que de nens van aprendre a jugar al club i després van passar amb èxit al món professional.

Actualment, ja sobrepassats els 90 anys, el club continua exercint de bastió de la cesta punta a Barcelona, sent l’únic de la seva mena a Catalunya. El Vasconia té la seva seu social a les instal·lacions municipals de Vall d’Hebró (construïdes el 1992, amb motiu dels JJOO, en els quals la cesta punta va ser esport d’exhibició), on hi ha un frontó llarg, necessari per a la pràctica de la cesta punta.